Ruten til Svenskehuset

ONSDAG 12.02.20
POLARMUSEET
KL 20:00

TORSDAG 13.02.20
AKTIVITETSSENTERET
RISØYHAMN
KL 18:00

BILLETTPRIS: 100,-
KJØP BILLETT POLARMUSEET


BILLETTPRIS: 100,-
KJØP BILLETT AKTIVITETSSENTER

En rekonstruksjon av opptakten til en tragedie

Vinteren 1873 døde 17 norske fangstmenn under overvintring i svenskhuset i Spitsbergen, Svalbard. Over 100 år sener kommer sannheten om hvordan de døde frem.

Disse ung mennene fikk et fryktelig negativt ettermæle. I avisen sto det at de døde av dovenskap og uforstand fordi de lå på sengene sine, nøt hermetikk og ventet på hjelp. Dette til tross for at de egentlig var helter, som ofret seg for at de andre skulle overleve.

124 fangstfolk ble stående fast i isen nord på Spitsbergen og tvunget til å overvintre. De søkte hjelp hos den finlandssvenske vitenskapsmannen Erik Adolf Nordenskiöld som var innefrosset fem mil unna. For at de andre vinterfaste skulle ha nok mat gjennom vinteren meldte 17 norske fangstfolk seg frivillige til å ro ned til Nordenskiölds forskningsstasjon Svenskhuset, en avstand like lang som fra Tromsø til Bodø.

Svenskhuset var godt utstyrt med senger, sengetøy, mye mat, lesestoff og våpen så de kunne jakte. Da de 17 skulle hentes juni året etter, fant man 17 lik inne i og rundt svenskhuset. Mistankene rundt dødsfallene begynte.

I 2012 kom boka «Tragedien i svenskhuset», i boka fortelles den sanne historien om hva som egentlig skjedde. For Tommy Sjöö Franzen var denne historien så sterk at han bestemte seg for å ro samme turen som disse fangstmennene gjorde for over 140 år siden.

Sammen med Nordlyst og Andøymuseet viser han bilder for å fortelle en ærlig, humoristisk og usminket beretning om roturen han og kameraten gjorde sammen i 2016.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: