Hvordan var livet i Jernalderen i Andøy?

SØNDAG 16.02
KL 18:00
ANDØY MUSEUM

GRATIS

Andøya har mange spor etter jernalderen. Tidligere har Åse, Bø og Skjoldehamn fått stor oppmerksomhet knyttet til funn. Nå tar Helena Ijtsma Hals opp de synlige sporene i kulturlandskapet Bleik: gårdshaugen og gravfeltet fra jernalderen. Bli med på et spennende foredrag.

-Jeg ser mange kulturminner når jeg går turer, og da undrer jeg ofte over historien bak, Og da er det fint å kunne lytte til lokale mennesker som kjenner historiene.

Av de forskjellige kulturminnene trekker hun frem anleggene i fjellområdet sør for Bleik mot Stave. Her er det jakt- og fangstanlegg, f.eks. et ledegjerde hvor de kan ha ledet rein. Det kan være enten ledegjerde for villrein eller tamrein, eller begge deler, at funksjonen har endret seg i en senere bruksfase.

-Rein er trekkdyr og har hatt trekk over Andøy. Og da får man også mange rovdyr, så vi har hatt bla bjørn her. Kulturkontaktene her var tett mellom norrøn og samisk befolkning. Kanskje var ikke disse to helt avskilte folkegrupper. For de norrøne høvdingene var kontakten med den samiske befolkningen helt avgjørende for å få tak i svært ettertraktede handelsvarer. ‘

-I boka lager jeg forslag på hva som kan ha vært, så kan leseren gjøre opp sine egne meninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: